torsdag 5 februari 2009

En liten tanke om regeringens Gymnasiereformation 2010

"Gymnasieutredningen föreslår att det inrättas 19 nationella program i gymnasieskolan, varav 14 yrkesprogram och 5 högskoleförberedande. Yrkesprogrammen ska leda till anställningsbarhet och erbjudas som antingen skolförlagd utbildning eller lärlingsutbildning. Åtta gemensamma ämnen föreslås för samtliga program: svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, historia, religionskunskap, samhällskunskap, naturkunskap samt idrott och hälsa. Vidare föreslås att en gymnasieutbildning ska leda fram till en yrkesförberedande examen eller högskoleförberedande examen. Dagens individuella program föreslås ersättas av ett preparandår, individuellt alternativ och en programintroduktion."
http://regeringen.se/sb/d/108/a/101587


Vad är det här för dumheter nu då? Jag hoppas innerligt att jag har missuppfattat hela grejen med det här. Annars är det fan illa. Hur ska man, vid femton års ålder, kunna välja huruvida du ska studera på högskola eller inte efter gymnasiet? Är det ens möjligt att göra en sådan bedömning vid den åldern? Det kunde iallafall inte jag. För vid femton års ålder förstår man inte vad det handlar om. Vid femton års ålder är hjärnan full av mopeder, sprit och antiläraridéer. Det finns ingen som vid femton års ålder vet om de vill studera mer efter gymnasiet eller om de vill jobba.
Snälla, säg att jag har uppfattat det fel. Snälla?

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kan inte riktigt se hur du tycker det är dåligt. Man har väl lika stort val nu som om detta inrättas att välja yrkes-/högskoleförberedande. Har en 15-åring (är det inte 16år..ingen koll på när man väljer) fått för sig att de ska välja ett specifikt program så gör de det. Sen finns det alla möjligheter i världen att läsa till några kurser efter gymnasiet så att man får högskoletillbehörighet. Så jag tycker inte att det är en så big deal.

Fast som sagt; jag förstår inte riktigt, kanske därför som jag inte ser det dumma i det hela.